Europos imunizacijos savaitė

  • Paskelbė : Karolis
  • Paskelbta: 2021-04-26
  • Kategorija: Pranešimai

Š. m. balandžio 26 d. – gegužės 2 d. minima Europos imunizacijos savaitė, kurios tikslas – gerinti visuomenės supratimą apie teikiamą skiepų naudą ir svarbą, užkertant kelią vakcinomis valdomų ligų ir jų sukeliamų komplikacijų plitimui.

Kaip ir ankstesniais metais, Europos imunizacijos savaitė sutampa su Pasauline imunizacijos savaite. Abi kampanijos akcentuos pagrindinę žinią - „Vakcinos mus suartina“. 
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (toliau – ULAC) specialistai primena, kad užkrečiamosios ligos kasmet sudaro iki 20 proc. visų registruotų ligų Lietuvoje, o vakcinomis šiandien galime kontroliuoti daugiau nei 25 ligas. Primename, kad skiepijimas yra svarbus visoms amžiaus grupėms. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet pasaulyje vakcinacijos dėka pasaulyje išgelbėjama nuo 2 iki 3 mln. asmenų nuo mirties.

Pasak specialistų, per keliasdešimt metų Lietuvoje pasiekti puikūs vakcinacijos rezultatai, tačiau dėl pandemijos mums, kaip ir visam pasauliui, gresia žingsnis atgal. Pastaruoju metu Lietuvoje vaikų skiepijimo apimtys kiek sumažėjo – tėvai rečiau atveda vaikus būtiniems skiepams. Ši tendencija pastebima nuo 2010 metų. Tikėtina, kad tai gali būti susiję su skeptiškai prieš skiepus nusiteikusių žmonių veikla. Pastaraisiais metais šis mažėjimas siejamas ir su pandemija.

Dėl pandemijos pernai Lietuvoje sumažėjo skiepijimo apimtys nuo 11 užkrečiamųjų ligų, nuo kurių skiepijama pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, ir tik nuo 3 užkrečiamųjų ligų išaugo. Dėl šios priežasties vaikams kyla rizika susirgti tokiomis ligomis kaip difterija, tymai ir poliomielitas.

Specialistai primena, kad laiku nepaskiepijus vaikų nuo vakcinomis valdomų ligų, pavojus  kyla ne tik jų sveikatai, tačiau ir visai visuomenei. Kuo daugiau žmonių lieka nepaskiepyti, tuo didesnė tikimybė, kad ligos išplis, kils protrūkiai, sukeliantys neigiamas pasekmes visuomenėje – tiek ekonomines, tiek socialines.

Raginame nepamiršti, kad planinis skiepijimas karantino laikotarpiu nėra atidėtas ir turi būti vykdomas, tinkamai valdant pacientų srautus. Kreipkitės į savo gydytojus ir nepraleiskite suplanuotų skiepų.

Informacijos šaltinis: https://nvsc.lrv.lt/http://www.ulac.lt/

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos