Kaip išlaikyti sveikas akis?

  • Paskelbė : Karolis
  • Paskelbta: 2020-04-08
  • Kategorija: Pranešimai

Patarimai

Jau kelintą savaitę gyvendami karantino režimu ir ribodami savo išėjimą į lauką, tiek suaugę, tiek vaikai, neišvengiamai priversti daugiau laiko praleisti prie išmaniųjų įrenginių. Nuotolinis mokslas, darbas pririša“ prie kompiuterio ar, dar blogiau, išmanaus telefono, planšetės. Netgi, sportuodami dažniausiai įsijungiame treniruotę online, tad mūsų akys dirba visu pajėgumu. Nenuostabu, kad dienos pabaigoje pradedame jausti diskomfortą Ką daryti, kad akių būklė nepablogėtų?

  • Nelieskite ir netrinkite akių, ypač su nešvariomis rankomis. Virusai ir bakterijos (tarp jų ir koronavirusas) taip gali patekti ant akies junginės, o vėliau ir į bendrą organizmo sistemą. Jei kažkas įkrito į akį ar atsirado stiprus poreikis jas paliesti, prieš tai kruopščiai nuplaukite rankas vandeniu ir muilu.
  • Jei nešiojate kontaktinius lęšius, karantino laikotarpiu geriau padarykite pertrauką arba būkite labai atsargūs. Liečiant kontaktinį lęšį, automatiškai vyksta sąlytis su akimi, todėl padidėja viruso patekimo į organizmą tikimybė. Akiniai šiuo atveju yra geresnė alternatyva, nes jūs neturėsite akių kontakto su pirštais ir patys akiniai dalinai veiks kaip barjeras, kad virusas nepatektų ant akies junginės.
  • Jei turite galimybę per karantiną būti lauke (gyvenate nuosavame name, turite sodybą, išeinate pasivaikščioti), saulėtą dieną nepamirškite akinių nuo saulės su UV filtru. Tokia apsauga svarbi todėl, kad intensyvi UV spinduliuotė gali paspartinti tokias ligas kaip katarakta ar su amžiumi atsirandanti geltonosios dėmės degeneracija. Jei diena vėjuota, akiniai nuo saulės taip pat padės apsaugoti akis nuo sudirginimo.
  • Būtina gerti pakankamai vandens. Visi žino, kaip svarbu organizmą aprūpinti pakankamu kiekiu skysčių. Tai ne tik padeda išsaugoti drėgmę kūne, bet ir užkerta kelią akių išsausėjimui. Akis, kaip ir daugelį organų, reikia visą laiką drėkinti. Tai gerina jų gebėjimą susifokusuoti, ašarų gamybą ir kitas funkcijas. Jeigu jūsų akyse nėra būtinų skysčių, bus nepatogu mirksėti arba nepakaks ašarų svetimkūniams pašalinti. Jūs net negalėsite į ką nors žiūrėti, neįtempdami žvilgsnio. Taigi, gerti pakankamai vandens turėtumėte ir jūs, ir jūsų vaikai.
  • Svarbu mityba. Valgykite tamsiai žalias lapines daržoves. Tokios daržovės, kaip špinatai, lapiniai kopūstai ir pan., ne veltui laikomos vienais sveikiausių maisto produktų. Jos teikia didžiulę naudą sveikatai, įskaitant tai, kad pagerina regėjimą. Kaip ir morkose, jose yra liuteino, kurio natūraliai esti akies makuloje. Norėdami padidinti tamsiai žalių lapinių daržovių naudą vartokite jas su geraisiais riebalais, kurių yra alyvuogių aliejuje, žemės riešutų piene ar avokaduose.
  • Nuolat vėdinkite patalpas, pasirūpinkite tinkamu atstumu iki kompiuterio, apšvietimu (kad šviesa nesklistų tiesiai į ekraną).

Ir galiausiai, didelė pagalba akims – pratimai

Akį judina daugybė raumenų, kuriuos, kaip ir kitus kūno raumenis, reikia treniruoti. Savo akims mes galime padėti specialių pratimų dėka. Šie paprasti pratimai ne tik pašalina susikaupusį nuovargį, bet, taip pat, padeda išsaugoti akių sveikatą ateityje. Akių mankštos pratimai nuslopina akių įtampą, stiprina akių raumenis.

Pratimai akims yra labai paprasti ir nereikalauja daug laiko. Akių pratimus rekomenduojama atlikti kiekvieną dieną, idealu – kelis kartus dienos bėgyje.

Čia rasite akių mankštos pratimų video visiems

Trumpa programa

Ilgesnė

Jei rastumėte laiko akių masažui (neįtikėtinai atpalaiduoja)

Nepamirškite padėkoti autoriui