Rokas Jama Grajauskas – apie karjerą, komentavimą ir repą

Antradienį, rugsėjo 18 d., Darbėnų gimnazijos vyresniųjų klasių moksleiviai susitiko su Roku Grajausku. Sporto komentatorius, pernai komentavęs Pasaulio futbolo čempionato rungtynes, o šiemet per LRT radiją nušvietęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kovas Pasaulio krepšinio čempionate, hip-hopo scenoje žinomas kaip repo (freestyle) improvizatorius Jama, atsakė į klausimus apie savo karjeros kelią.

Darbėnai Rokui Jama Grajauskui nėra svetimi. Kaip pats juokauja, yra visiems žinomas žodis „tėviškė“, o čia – jo „mamiškė“, iš čia kilusi mamos giminė, tad vaikystėje lankytasi dažnai, bendrauta su močiute, su prosenele. Dabar gi į su vaikyste susijusį miestelį jis atvažiuoja arba koncertuoti – porą kartų, Darbėnų bendruomenės pakviestas, čia grojo su „Jama&W”, 2014 m. gavusia MAMA apdovanojimą kaip geriausia hiphopo grupė, arba komentuoti vasaromis vykstančių krepšinio 3x3 turnyrų Kazio Maksvyčio taurei laimėti finalinių kovų – tai jis darė ir šiemet.

Vidurinę mokyklą baigęs Klaipėdoje, Vilniuje Rokas Grajauskas studijavo teatro edukologiją, įgijo magistro laipsnį. Ir nors pagal specialybę dirbo tik porą metų, studijų metu įgytos scenos meno pamokos praverčia improvizuojant tiek prie komentatoriaus mikrofono, tiek kartu su grupe „Freeztars“, su kuria pastaraisiais metais ir koncertuoja. O tapti sporto komentatoriumi svajojo nuo pat vaikystės: sakė tada manęs, kad tie, kurie žaidžia krepšinio aikštelėje arba futbolo aikštėje, žinoma, šaunūs vyrukai, bet va tas, kuris komentuoja – nepaprastas žmogus, tiesiog pusdievis. Ir nors tokios specialybės, kaip sporto komentatorius nėra, tam jis rengėsi irgi beveik nuo vaikystės, stebėdamas rungtynes, rinkdamas ir įsimindamas informaciją, ieškodamas savo stiliaus, kuris, pasak Lietuvos krepšinio korifėjų, primena NBA komentavimo manierą. Ir jau vienuolika metų dirba darbą, kuris jam išties patinka.

Kaip vieną svarbiausių savybių, kuri reikalinga tiek sporto komentatoriui, tiek reperiui-„frystaileriui“ Rokas Jama Grajauskas įvardino apsiskaitymą, turtingą žodyną ir gerą kalbos jausmą. Pasidalinęs savo nuomone apie lietuvišką repą ir įvardijęs tas grupes ar reperius, kurių klausosi pats ir pataria kitiems, gimnazistų paprašytas, Jama pademonstravo, kaip čia pat, beregint gimsta rimuotas tekstas, į kurį įpinami jam žiūrovų paduotų daiktų: telefono, raktų, kuprinės, popierinių servetėlių ir kt. – pavadinimai.

O besirenkantiems būsimą karjerą gimnazistams jis patarė visų pirma atrasti tai, kas patinka: „Reikia atsižvelgti į tai, ką malonu daryti pačiam. Būti ten, kur jaučiat aistrą ir jaučiatės savo vietoje. Kad ir kokia veikla tai bebūtų, galiausiai galima iš to susikurti tą, kas taps pragyvenimo ar emocinės gerovės šaltiniu.“

 

Livija Grajauskienė,

Karjeros specialistė

Autorius:
Livija Grajauskienė, karjeros specialistė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos